Inlagda plommon med Kakmonstret som variation
- 500 g reine claude-plommon
- 1 dl vit balsamico
- 1/2 dl vatten
- 250 g strösocker
- 6 kryddnejlikor
Det är lättast att tillaga så många plommon som behövs åt gången. Lägg färska plommon i en plastpåse och frys in dem. Ta bara ut så många som behövs varje gång. Spola plommonen under kallt vatten så går det lätt att ta bort skalet.
Koka en lag av balsamico, vatten, socker och kryddnejlikor i en kastrull (till ytan liten och hög eftersom lagen helst ska täcka plommonen). Låt lagen koka samman 5–7 minuter. Lägg ner plommonen. Låt lagen koka upp igen och stäng sedan av värmen. Låt plommonen stå kvar på eftervärmen så att de suger åt sig lagen. Servera som tillbehör till kötträtter eller tillsammans med glass som dessert.
Tips med Herbaria kryddor:
Byt ut kryddnejlikorna och 2 msk av sockret mot 2 msk Kakmonstret så får du ljuvligt kryddoftande och läckra plommon med komplex smak.
Kakmonstret innehåller rårörsocker, kanel, citrongranulat, anis, vanilj, långpeppar, ingefära, kryddnejlika, stjärnanis, fänkål.