Bottnen till den här tarten gjorde jag med mandelmjöl, lite vetemjöl, en äggvita och smält smör. Jag tummade ut degen i en pajform och gräddade den i 175 grader varm ugn. Apelsinkrämen gjorde jag på samma sätt som lemoncurd, men med pressad apelsin, jag tillsatte lite lime för att få fram lite syra. Jag brukar vispa äggulorna med lite av saften och värma blandningen under omrörning tills den börjar tjockna (var inte för feg här). När du ser att äggulan nästan börjar koagulera lägger du i ca 30 gram kallt smör och fortsätter vispa. Fortsätt vispa i kallt smör och låt kastrullen stå kvar på plattan. Lyft på kastrullen om värmen blir för hög. När bottnen är gräddad hälls apelsinkrämen i formen, minska värmen till 150 grader och ställ in formen i ugnen igen. Grädda ca 20 minuter, under tiden du gör marängen.
Vispa äggvitorna med lite socker till ett hårt skum. Värm resten av sockret med lite vatten tills temperaturen uppnår 121 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle i de vispade äggvitorna. Fortsätt vispa till den franska marängen är kall. När tarten är gräddad och svalnat spritsas marängen i toppar. Garnera, om du vill, med Portofino.
När det gäller mängder kan du utgå från ditt vanliga recept på pajdeg och lemoncurd. Ägvitorna använder du till marängen. Voila!