Den här kryddan har jag inte pratat så mycket om när jag träffat kunder, och varit lite osäker på hur den ska användas. I dag har jag blivit upplyst både av bloggare som beskriver kryddblandningen som en mexikansk Mole Sauce-mix och använder den till veganska rätter, gärna med tomat och squash och i tortillasfyllningar och andra sidor med stor trovärdighet: Receptet i den här länken verkar urgott, men jag skulle bara använda Salsa Xocolatl som krydda och följa receptet för övrigt.
Som ett första test gjorde jag precis vad som stod på burken: Fräs 1 lök och 1 vitlöksklyfta i olivolja. Tillsätt skållade och skalade tomater (jag tog en burk krossade tomater), blanda ner Salsa Xocolatl (jag tog 2 tsk till en burk tomater). Mixa till en slät sås.
Jag som aldrig lyckats göra en riktigt fyllig och god tomatsås av en burk tomater blev förälskad. Nu pratar jag i egen sak, ja jag vet! Men det blev himmelskt gott och ska serveras till grillad kyckling. Nästa gång provar jag göra en vegetarisk sås med bakade grönsaker för tortillas.
Salsa Xocolatl innehåller lite olika saker: Mörk choklad (chipsen som syns på bilden), salt, mandel, sesam, peperoni, tranbär, vitlök, citrongranulat, tomatflingor, koriander, apelsingranulat, svartpeppar, kanel, vanilj, långpeppar, kryddnejlika, stjärnanis, fänkål.
Puh! Javisst, massor av ingredienser, men så skickligt balanserad blandning att det inte behövs någonting mer för att rätten ska bli fulländad.
Glömde visst berätta att den är 100 % ekologisk.