Jag fick inspiration till den smaksatta sockerlagen av en kokbok om matlagning med te. Där kokte de en sockerlag på citronverbena och citronsaft för att krydda en lätt mandelkaka av vispade äggvitor, socker, smör och mald mandel. Min tanke var att krydda med Herbarias Provensalska Vildblommor i stället. Jag kokte upp 75 g strösocker med 0,5 dl vatten och saften av en stor citron. Tillsatte 1 matsked Vildblommor och lät koka tills en tjock lag.
Kakan har jag ännu inte bakat, på fotot en chokladkaka, men den lätta kakan på äggvitor ska jag absolut baka. Tror den passar perfekt att smaksätta. Jag njuter av åsynen av glaset med den smaksatta lagen! Kunde så klart inte motstå att garnera med några få blommor.
Till kakan behöver du:
- 6 äggvitor
- 75 g vetemjöl
- 250 g strösocker
- 125 g mald mandel
- citronzest av en citron
- 175 g smält smör
Vispa äggvitorna skummiga. Sikta över mjöl, socker och den malda mandeln under vispning. Tillsätt citronskalet och sist det smälta smöret. Grädda i muffinsformar i 200 grader varm ugn i 20–22 minuter. Låt dem svalna. Pricka med en gaffel och häll långsamt över smaksatt sockerlag.
Boken heter Tea Cookbook och är skriven av Tonia George.